Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Ανοιχτό σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 29 προς Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Οι υπογράφοντες, μέλη Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) κι Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και διδάκτορες αυτών των Ιδρυμάτων, διαπιστώνουμε τα παρακάτω:

·        Η λογοκλοπή, δηλαδή η ιδιοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων, είναι πράξη  ηθικά ανεπίτρεπτη και παράνομη στις σύγχρονες πολιτισμένες κι ευνομούμενες κοινωνίες.
·        Με θλίψη και αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθούμε τη διάδοση κι εξέλιξη της λογοκλοπής σε απαράδεκτα ευρεία κλίμακα μέσα στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και δασκάλων.
·        Η αντιμετώπιση των καταγγελιών για λογοκλοπή από τα αρμόδια όργανα των Α.Ε.Ι. δεν είναι η ενδεδειγμένη. Σπάνια επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες, τόσο για την πράξη αυτή καθαυτή όσο και για την ιδιοποίηση ξένου επιστημονικού έργου με σκοπό την προσωπική πανεπιστημιακή ανέλιξη.
·        Η πλημμελής αντιμετώπιση της λογοκλοπής στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ενθαρρύνει τη διάδοσή της, καταρρακώνει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, αμαυρώνει την εικόνα του δημόσιου Πανεπιστημίου στα μάτια της κοινής γνώμης, αποθαρρύνει άξιους επιστήμονες από τη διεκδίκηση πανεπιστημιακών θέσεων, εξωθεί τους θιγόμενους στην αναζήτηση της δικαίωσής τους εκτός Α.Ε.Ι και συντηρεί την εικόνα της διαφθοράς του χώρου μας στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Ως πνευματικοί άνθρωποι του τόπου δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι σ’ αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λειτούργημά μας, στην ελληνική παιδεία και στον ελληνικό λαό, ζητούμε:

·        Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα λογοκλοπής, οποιασδήποτε μορφής και σοβαρότητας.
·        Καθιέρωση μαθημάτων, σεμιναρίων, ημερίδων ή άλλων μορφών διάδοσης των κανόνων δεοντολογίας στην έρευνα και στη συγγραφή επιστημονικών έργων.
·        Καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου της πρωτοτυπίας των παραγόμενων πνευματικών έργων.
·        Προσθήκη στον Εσωτερικό Κανονισμό ή Κώδικα Δεοντολογίας κάθε Α.Ε.Ι.
α.   της ρητής απαγόρευσης και καταδίκης της λογοκλοπής και σύνδεσή της με την έλλειψη ακαδημαϊκού ήθους,
β.   της υποχρέωσης των οργάνων (Πρυτάνεων, Προέδρων, εκλεκτορικών σωμάτων, εισηγητικών επιτροπών κ.ά.) να εξετάζουν όσες καταγγελίες για λογοκλοπή δέχονται, να αποφαίνονται αιτιολογημένα και χωρίς καθυστέρηση για τη βασιμότητα ή όχι κάθε καταγγελίας και να προβαίνουν αμέσως στις προβλεπόμενες ενέργειες.

7 σχόλια:

  1. Ως θύμα λογοκλοπής και με δεδομένη την διαφαινόμενη ανεπαρκή αντιμετώπιση των λογοκλοπών από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, θα ήθελα να μάθω:
    1. Ποια είναι η διαδικασία αντιμετώπισης καταγγελιών που υποβάλλονται στα πανεπιστημιακά όργανα.
    2. Ποιος είναι ο εύλογος χρόνος για τη διενέργεια, την περαίωση και την έκδοση του σχετικού πορίσματος μιας ΕΔΕ.
    3. Ποιες ενέργειες προβλέπονται όταν οι διοικητικές αρχές του Πανεπιστημίου δεν εφαρμόζουν τον εσωτερικό κανονισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανήκωντας στην ίδια κατηγορία με Rodafinos περιμένω και εγώ απάντηση στα 3 παραπανω ερωτήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή η πνευματική ιδιοκτησία εμπίπτει στο γνωστικό μου αντικείμενο (25 χρόνια ασχολούμαι μ'αυτά τα θέματα!) να προσθέσω, ότι το αδίκημα της λογοκλοπής αποτελεί αυτοτελές πειθαρχικό αδίκημα για τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους, ότι είναι ανεξάρτητο από την οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου (ποινικού ή πολιτικού) και ότι είναι διαρκές αδίκημα.
    Δεν είναι δυνατό η διοίκηση του Πανεπιστημίου να επικαλείται ότι δεν είναι δυνατή η δίωξη του λογοκλόπου γιατί οι καθηγητές τα βιβλία των οποίων αντιγράφηκαν δεν άσκησαν ποινική δίωξη!!!
    Ούτε να δέχεται, ότι οι κλεμμένες εργασίες έχουν ήδη κριθεί στην προηγούμενη βαθμίδα και άρα αδίκημα δεν υπάρχει στην παρούσα κρίση!
    Ούτε να επικαλείται, ότι όταν ο λογοκλόπος έκλεψε, αλλά λίγο, τον απαλλάσσουμε....
    Μιλώ μετά λόγου γνώσεως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ena site opou oi foitites pou eidan tin ergasia tous na dimosievetai apo ton kathigiti tous kai alla atoma na anaferoun tis periptoseis autes tha itan xrisimo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι διατριβές ή διπλωματικές εργασίες κλπ. υποχρεωτικά κατατίθενται στις βιβλιοθήκες των αντίστοιχων Πανεπιστημίων σε ψηφιακή μορφή. Για όλες τις δημοσιεύσεις που είναι σε ψηφιακή λοιπόν μορφή, υπάρχει η δυνατότητα για ένα πρώτο επίπεδο ελέγχου σε ικανοποιητικό βαθμό. Την πρώτη ευθύνη ελέγχου αυτών των εργασιών, μπορούν να την έχουν οι αντίστοιχες βιβλιοθήκες των Ιδρυμάτων, με την προμήθεια των σχετικών λογισμικών, που σήμερα πλέον είναι χαμηλού κόστους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από πρόσφατη επιστολή του κ. Πανάρετου:

    "Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Υπουργείο Π.Δ.Μ.Θ., ως εποπτεύουσα αρχή όλων των
    Α.Ε.Ι. βάσει του Συντάγματος, επιλαμβάνεται και διερευνά
    κάθε καταγγελία που περιέρχεται σε γνώση του, στο πλαίσιο των αρχών της
    διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής λογοδοσίας."
    http://ypepth.opengov.gr/panaretos/wp-content/uploads/2010/10/%CE%95%CE%B4%CF%8E.pdf

    Σύμφωνα με τα στοιχεία στο Gurf
    http://www.gurforum.org/2010/11/23/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%82/

    νομίζω πρέπει να αντικατασταθεί το "διερευνά ΚΑΘΕ καταγγελία" με "διερευνά ΚΑΠΟΙΕΣ καταγγελίες" (δυστυχώς δε γνωρίζουμε τα κριτήρια επιλογής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή